”Dubbelgångare” av konstnären Kent Karlsson

Projektets största utmaning är placeringen av en konstgestaltning ute i sjön Roxen år 2006.

Under 2005 tävlade fyra inbjudna konstnärer om uppdraget. Kent Karlssons verk "Dubbelgångare" blev vald att utföras. Det är en mäktig gestaltning i rostigt järn, nära nio meter hög och drygt fyra ton tung.

Konstverket har en fantastisk och spektakulär plats på en lång vågbrytare ute i sjön Roxen nedanför den längsta slusstrappan vid Göta kanal, bestående av sju slussar med en fallhöjd på nära tjugo meter.

Det är också en av länets mest publika platser sommartid, med hundratusentals besökare varje år. 

 


Juryns motivering och beskrivning:

"Dubbelgångaren blir ett överraskande möte för kanalfarare, besökare och bofasta vid Bergs slussar. Genom sin vertikalitet och stringenta kontur intar den med självklar auktoritet vattenlandskapet utan att kännas påträngande eller dominant.

Den 8-9 meter höga gestalten har placeras på det vågbrytarskär som ligger en bit ut i Roxen mitt för Bergs slusstrappa.

Den lätt stiliserade silhuetten kliver iväg där på skäret som en symbol för människan-som om trafikljusens Herr Gårman frigjort sig och funnit sin egen gångbana. Men gestalten har också fått kropp: dubbelgångaren består av två identiska profilskivor som vinkelrätt skurits in i varandra. Genom att järnskivorna perforerats med otaliga cirkelrunda hål uppkommer ett slags gittereffekt när ljus och vattenreflexer silas genom gestalten: den får fyllighet och puls, en rörelse som förstärks när man rundar den längs farleden eller vid vinterns skridskofärder.

Snart klär den sig också i den roströda dräkt som är järnets egenhet och som vackert kontrasterar Roxens och himlens blå, samtidigt som den skyddar stålet mot vidare väderangrepp."