2002-2003, Tjuff-tjuff

Delfinen Tjuff-Tjuff bor i Borensberg

Efter veckor av rykten och obekräftade uppgifter om en delfins rörelser i Göta kanal är saken nu klarlagd. Det är Konstprojektet Visioner vid Vattens första konstgestaltning som sjösatts i Göta kanal. En femtio meter lång vattenskulptur som härmar en delfins rörelser i vattnet, med fem sprutande vattenhopp. Konstverket heter ”Tjuff-Tjuff eller Delfinen vid Långagrund” och det är konstnären Jonas Hellström från Rimforsa i Östergötland som är verkets skapare.

Han berättar om idéns tillkomst.

”Under en fisketur till Simrishamn fick vi höra att en ensam delfin hade förirrat sig in i Östersjön, och höll till vid Långagrund vid Simrishamn. Det sades att man kunde locka fram den genom att köra motsols runt grundet i 7 knop. Den skulle då genast sluta upp kring båten och börja hoppa. Mycket riktigt, vi hann åka ett halvt varv och sedan var den bara där. Hoppande från den ena sidan till den andra. Den verkade så kontaktsökande och sällskaplig när den under några minuter följde båten, för att sedan vika av. Jag tänkte att det måste vara världens mest ensamma delfin där i Östersjöns kalla vatten. Just den känslan av lekfullhet och sökande efter kontakt och sällskap, som jag upplevde den där dagen på sjön, hoppas jag kunna förmedla i mitt förslag till utsmyckning av Göta kanal.”

Varje sommar kommer kanalfarare vid Borensberg att få en glad och blöt påhälsning av Tjuff-Tjuff, för vatten är ju faktiskt det speciella med att resa längs Göta Kanal…